Základní dělení vín
Nejzákladnější dělení vín je naprosto jednoduché - je to dělení podle barvy na vína bílá,červená,a v poslední době také růžová.Pro někoho možná dělení až úsměvně prosté,ale přesto důležité.V chuti bílých a červených vín jsou totiž obrovské rozdíly,dané jejich odlišným složením.A toto rozdílné složení ma za následek,že někdo prostě to či ono víno pít nemůže.Je to jako s jídlem - některá jídla nám prostě nesedí a jinými se můžeme nacpat k prasknutí.A tak někdo zkrátka nemůže bílé a jiný zase červené.Pokud jde o růžové víno,blíží se svou chutí spíše k vínu bílému,ale jinak se dá říci,že z obou má to nejlepší.Z bílého lehkost,ale ne kyselinky,z červeného náznak tříslovinky,ale ne trpkost.A protože ve všech třech těchto kategoriích je k mání obrovská škála chutí,nakonec si vybere každý.
Víno je nejlepší přítel člověka.A budeš-li se k němu chovat s náležitou úctou,nikdy tě nezradí
Po pivě sa tlóstne a po gořalce blbne.Enem po vínečku sa zpívá !