Ať žije švindl...
I přes veškerou snahu Státní zemědělské a potravinářské inspekce-SZPI-se zdá,že se situace v oblasti švindlování s víny nejen nelepší,ale spíše zhoršuje.A tak díky těžkopádnosti státní správy a zejména díky totální neschopnosti a duševní impotenci našich slovutných poslanců a senátorů mají šejdíři a podvodníci žně.
A jaké jsou nejčastější prohřešky a na co si dát nejvíc pozor? Nejvíce se švindluje ředěním vína vodou(zdá se to neuvěřitelné,ale v "rekordním" vzorku našla inspekce 80% vody! Jak to proboha někdo mohl pít...),nadměrným a nepovoleným přislazováním(zde bylo zjištěno až 25x vyšší než povolené množství cukru),označováním levných dovozových vín za žádaná vína moravská,zázračné přeměny odrůd v jiné odrůdy,které jsou velmi žádané a přidávání různých nepovolených přísad(chemie) za účelem zlepšení pitelnosti(jinak zcela nepitelných) vín.
Pro Vaši alespoň hrubou orientaci následně uvádím jména vinařů,vinařských firem a obcí,která se nejčastěji objevují v souvislosti s kontrolami SZPI,a to i opakovaně: Velké Bílovice a Vinařství Velké Bílovice,Zaječí a Vinařství U kapličky,Velké Pavlovice Vinium,Mutěnice,ZD Němčičky,Čejkovice a další.Perličkou bývají některá "vinařství" zpravidla ve formě eseróček sídlících v podivuhodných místech.Příkladem budiž například UNEKOM s.r.o. z Hlučína na okraji Ostravy nbo VÍNO SÝKORA s.r.o. z Frýdku-Místku.
Že by se na ostravsku rubalo uhlí nebo tavilo železo?Nesmysl!To jsou přece vinařské oblasti jako fík!
A aby to nebylo jen obecně,tak jeden naprosto konkrétní případ: kontrola SZPI s číslem 14-000036-SZPI-CZ: při kontrole zachyceno nekvalitní víno,kontrola prodejce v Ostravě,víno lahvováno v Blatničce a distribuce firmou Vinotéka Hruška Víno Ostrava
Obávám se,že ve vínech takovýchto "vinařů" najdete všechno možné,ale pravdu rozhodně ne.